planeta inspiracji
Kuchenne inspiracjeLifestylePlaneta News

Najmniej i najbardziej skażone pestycydami owoce i warzywa. Lista 2021

Znamy listę najmniej i najwięcej skażonych pestycydami owoców i warzyw. Jak co roku została sporządzona przez Environmental Working Group

Codzienne spożywanie owoców i warzyw jest wskazane, dlatego warto wiedzieć, które z nich są najmniej i najwięcej skażone pestycydami.

Pestycydy są środkami ochrony roślin przed szkodnikami. Stosuje się je masowo w rolnictwie. Jednak ważne jest, żeby nie używać ich w nadmiarze, gdyż są szkodliwe dla naszego zdrowia.

Environmental Working Group jest amerykańską organizacją non – profit badającą skażenia obszarów rolniczych i wody pitnej. Grupa co roku publikuje listę najmniej i najwięcej skażonych pestycydami warzyw i owoców.
Oto najzdrowsze i najmniej skażone pestycydami owoce i warzywa 2021:
„Czysta 15”
  • awokado
  • kukurydza cukrowa
  • ananas
  • cebula
  • papaja
  • groszek (mrożony)
  • bakłażan
  • szparagi
  • brokuły
  • kapusta
  • kiwi
  • kalafior
  • grzyby
  • melon miodowy
  • kantalupa (melon cukrowy)
Na przeciwległym biegunie znalazły się najbardziej skażone warzywa i owoce. Oto one:
  • truskawki
  • szpinak
  • jarmuż
  • kapusta
  • nektarynki
  • jabłka
  • winogrona
  • wiśnie
  • brzoskwinie
  • gruszki
  • ostra papryka
  • seler
  • pomidory

Biorąc pod uwagę powyższe listy możemy bezpiecznie wybierać te owoce i warzywa, które będą dla nas najzdrowsze i omijać te z największą zawartością pestycydów.

Źródło: Environmental Working Group

Jaka jest Twoja reakcja?

Podekscytowany
0
Zadowolony
0
Podoba mi się
0
Zastanawiam się
0

You may also like

Comments are closed.