planeta inspiracji
Kuchenne inspiracjeLifestylePolecamy

Wegetarianizm – zalety i wady

Wegetarianizm ma dużo korzyści. Ważne, żeby posiłki były dobrze zbilansowane

Wegetarianizm to sposób żywienia wykluczający produkty pochodzenia zwierzęcego.

Jedną dość powszechną odmianą wegetarianizmu jest laktoowowegetarianizm. Tutaj eliminujemy ze spożycia mięso, ryby, podpuszczkę i żelatynę, ale dopuszczamy posiłki z udziałem mleka i jego przetworów oraz miodu.

Bardzo rygorystyczna wersją wegetarianizmu jest weganizm. W tym przypadku nie spożywa się wszystkich produktów mięsnych, także nabiału.

Możemy wyodrębnić jeszcze dwie odmiany diety wegetariańskiej. Jedna z nich to witarianizm. Główną zasadą tutaj jest niepodgrzewanie potraw do temperatury powyżej 42 stopni Celsjusza. Uzasadnieniem jest to, że gotowanie w wyższych temperaturach niszczy witaminy, składniki mineralne i enzymy zawarte w produktach spożywczych. Dalszym krokiem w tej diecie jest wykluczenie z jadłospisu dań i produktów wysokoprzetworzonych. Zwolennicy witarianizmu przekonują, że gotowanie przyczynia się do globalnego ocieplenia klimatu.

Drugą pochodną wegetarianizmu jest frutarianizm. Frutarianie jedzą wyłącznie owoce, orzechy i nasiona. Oni także wykluczają obróbkę termiczną swoich potraw.

Wegetarianizm jest dietą niedoborową i wegetarianie są narażeni na niedobory Wit. B12, D czy żelaza, dlatego ważne jest w tej diecie umiejętne skomponowanie pełnowartościowych posiłków.

Przy diecie wegetariańskiej należy zwrócić szczególną uwagę na dobór składników, tak aby odpowiednio uzupełniały wartości odżywcze.

Bez wątpienia ważnym elementem dobrze zbilansowanej diety wegetariańskiej są produkty pełnoziarniste takie jak kasza, brązowy ryż, czy ciemne pieczywo. Są one źródłem węglowodanów złożonych, białka i witamin z grupy B.

Sporą dawkę białka zapewnią nam rośliny strączkowe (np. fasola, ciecierzyca, czy soja).

Do posiłków warto dodawać bogate w witaminy z grupy B oraz mikro i makro elementy jak np. wapń, cynk i magnez pestki dyni, orzechy lub sezam. Nie zapominajmy także o dopełnianiu posiłków tłuszczami roślinnymi. Oleje (np. olej rzepakowy, z orzechów włoskich, oliwa z oliwek) najlepiej spożywać na surowo, dodając np. do sałatek, czy ugotowanych warzyw.

W celu zachowania jak największej ilości cennych składników odżywczych warto zadbać, by produkty były jak najmniej przetworzone. Jeśli przyjmiemy w ciągu doby odpowiednią liczbę kalorii z wartościowych produktów, to ryzyko niedoborów u wegetarian jest naprawdę niewielkie.

Kupując gotowe posiłki zwróćmy uwagę na ich pochodzenie. Cenną wskazówkę mogą stanowić odpowiednie oznaczenia i certyfikaty, np. V-Label, dzięki któremu mamy pewność, że nasze danie jest w 100% wegetariańskie lub wegańskie.

Warzywa i owoce to bogactwo witamin, przeciwutleniaczy oraz składników mineralnych, które sprzyjają utrzymaniu prawidłowej masy ciała, chronią przed chorobami układu krążenia, nowotworami, a także zmniejszają ryzyko insulinooporności i cukrzycy. Dlatego są podstawą zdrowego odżywiania piramidy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ).

Instytut Żywności i Żywienia zaleca, by warzywa i owoce były podstawą codziennego odżywiania.

Powinny stanowić co najmniej 50% tego, co jemy w ciągu dnia (w proporcjach: 3/4 warzywa, 1/4 owoce). W dalszej kolejności rekomenduje produkty zbożowe, nabiał a dopiero na końcu mięso, ryby i tłuszcze.

Jaka jest Twoja reakcja?

Podekscytowany
0
Zadowolony
0
Podoba mi się
1
Zastanawiam się
0

You may also like

Comments are closed.