Jak zrobić tulipana na kawie? Zobacz instrukcję.

Wzorki na kawie są efektowne. Najczęściej, gdy przyjmujemy gości serwujemy jeden z popularnych napojów gorących, czyli kawę. Podpatrzcie jak się robi tulipana na kawie i zabłyśnijcie przy gościach.

Jak zrobić tulipana na kawie krok po kroku podpowiada Jan Dworak, barista warszawskich kawiarni CAVA.

Jaką kawę wybierać?

Zdaniem dietetyków tylko świeżo zmielone ziarna są gwarancją tego, że kawa zachowa swój naturalny smak i aromat. Nie warto więc szukać alternatywy w produktach przetworzonych. Najczęściej nie mają one żadnych wartości, a są jedynie źródłem pustych kalorii. Wiele osób często sięga po kawę rozpuszczalną przede wszystkim ze względu na szybkość przygotowania napoju. Dlatego też producenci niemal prześcigają się w przygotowywaniu mieszanek 2 w 1 i 3 w 1.

Dietetycy podkreślają, że kawa rozpuszczalna to produkt znacznie bardziej przetworzony niż kawa ziarnista czy mielona. Największe wątpliwości budzi jakość ziaren, z których została przygotowana. Zanim kawa trafi do filiżanki poddawana jest różnym procesom. I o ile w przypadku kawy mielonej są to tylko dwa kroki, czyli palenie i mielenie, o tyle napoje typu instant muszą przejść znacznie więcej procesów, m.in. parzenie już na etapie produkcji. To sprawia, że ich specyficzny aromat i smak jest płaski. Pamiętajmy, że kawa powinna być przechowywana w szczelnie zamkniętym opakowaniu tak, żeby jak najdłużej zachowała swój aromat.

Wybrana kawa do parzenia powinna być świeżo zmielona. Dodatkowych walorów dodaje sposób podania kawy, czyli wybór pięknej filiżanki. Możemy zabłysnąć talentem i jeszcze ozdobić ją efektownym wzorkiem.

Jak zrobić tulipana na kawie?

Krok 1

Przygotuj espresso (czas parzenia 20-28 sekund)

Krok 2

Spień schłodzone mleko

  • Nieznacznie zanurz dyszę ekspresu pod kątem 45 stopni w mleku i częściowo spień mleko
  • Głębiej zanurz dyszę w celu poddania mleka procesowi teksturowania, który pozwoli uzyskać gładką, lustrzaną konsystencję

Krok 3

Dodaj spienione mleko i utwórz wzorek tulipana

 

Wypowiedź: Jan Dworak, barista warszawskich kawiarni CAVA

Smacznego!

Źródło: ©Newseria