Deser à la szarlotka

Michał Iwaniuk, reprezentant Polski podczas World Chocolate Masters 2018 w Paryżu  stworzył niebanalny deser. Ta mistrzowska “szarlotka” wyróżnia się spośród wszystkich pozostałych przepisów tradycyjnych.

Szarlotka to ciasto, które smakuje chyba każdemu. Michał Iwaniuk, reprezentant Polski podczas World Chocolate Masters 2018 w Paryżu postanowił rozebrać ją na części i stworzyć niezwykły deser. Jaki kryje w sobie sekret?

Deser à la szarlotka

szarlotka

Tradycyjny wypiek został zdekonstruowany – każdy składnik podawany jest osobno. Deser nawiązuje do naszej tradycji, opierając się o produkty typowo polskie, tj. jabłko, pigwę, trawę żubrową, jarmuż. Dodawana jest także gałązka z czekolady, która nawiązuje do bogactwa polskich lasów.

Zainspirujcie się!

Wypowiedź: Michał Iwaniuk, Pastry Chef Czekolada Café w Airport Hotel Okęcie, reprezentant Polski podczas World Chocolate Masters 2018 w Paryżu: